Jak tanio, szybko i sprawnie przygotować Wielkanoc 3xbez: bez glutenu, bez nabiału i bez cukru?
Wielkanoc to czas, kiedy spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, aby celebrować te wspólne chwile. Jednym z najważniejszych elementów Świąt Wielkanocnych jest tradycyjny posiłek. Dla osób, które w święta nie mogą pozwolić sobie na standardowe dania, święta mogą jednak stanowić wyzwanie i być powodem stresu.
Na pewno nieraz w Twojej głowie pojawiało się pytanie: co przygotować na Wielkanoc, aby nawet bez glutenu dania były smaczne, puszyste i aromatyczne?
Dania na diecie bez glutenu czy 3xbez rządzą się swoimi prawami, ponieważ brak glutenu utrudnia łączenie składników i właściwą konsystencję. Kto nigdy nie próbował zrobić gofra na samej mące kokosowej, ten nie wie, jak trudno skrobie się nową gofrownicę ;). No bo przecież nic nie jest proste, dopóki nie będzie łatwe. A łatwe stanie się, gdy nabierzesz wprawy dzięki sprawdzonym metodom i sposobom. Właśnie dlatego widzimy się tu dzisiaj.
Zaraz zobaczysz, jak łatwo zorganizować Święta Wielkanocne dzięki sprawdzonym propozycjom dań bezglutenowych oraz platformie, która na podstawie Twojej listy produktów wyszuka dla Ciebie najtańszy koszyk w sieci z ofert wielu sklepów ze zdrową żywnością.
Bezglutenowy żurek i pasztet, czy bezglutenowe babeczki?
Nadal zastanawiasz się jakie wielkanocne dania bezglutenowe przygotować, aby było smacznie i zdrowo? Skąd wziąć sprawdzone pomysły na potrawy, które zawsze wychodzą? Jak i gdzie zorganizować produkty do przygotowania wybranego menu?
Jeśli jeszcze nie masz zorganizowanego menu z wykluczeniami na Wielkanoc ani tym bardziej zakupów, to bardzo dobrze, że tu jesteś! Wspólnie zaradzimy tej sytuacji, bo sprawa jest dość prosta: trzeba ustalić jakie dania przygotować i zorganizować produkty, czyli zakupy. Banał? No niekoniecznie ;)!
Jak pokazuje praktyka, na teorii, że to łatwe się kończy, bo:
– Po pierwsze: jak zorganizować menu? Co i jak przygotować? Skąd wziąć pomysły i inspiracje na sprawdzone dania zgodne z dietą?
Twoja bezglutenowa Wielkanoc
w 2 krokach:
1. Przepisy i listę potrzebnych składników pobierz od MamaAlergikaGotuje.pl. To sprawdzone propozycje potraw, które od lat cieszą i inspirują osoby na dietach z wykluczeniami.
2. Zakupy z listy wpisz do zaQkacz.pl, aby w końcu zaoszczędzić swój czas i pieniądze. Od teraz szukaj już swoją listą zakupów, ponieważ dzięki temu szybko odnajdziesz najtańszą ofertę dla całego koszyka spośród ofert wielu sklepów.
Menu bez glutenu na Wielkanoc, czyli 5 potraw od MamaAlergikaGotuje.pl z listą zakupów od zaQkacz.pl
Katarzyna Jankowska od lat jest autorką bloga Mama Alergika Gotuje, gdzie zamieszcza propozycje dań dla osób z alergiami i wykluczeniami pokarmowymi. Sporządza przepisy i je testuje, aby gotowało nam się i żyło łatwiej i lepiej. Jest autorką książek oraz e-booków o tematyce związanej z odżywianiem i zdrowiem. Blog i książki Kasi to mnóstwo inspiracji i pomysłów na potrawy na każdą okazję! Dziś polecam Ci zajrzeć do sekcji dań Wielkanocnych (link) lub skorzystania z poniższych propozycji:
1. Sernik jaglany najłatwiejszy (bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez pieczenia) – to jest link, więc przejdź do przepisu
- kasza jaglana;
- napój jaglany lub ryżowy;
- pasta waniliowa;
- olej kokosowy lub masło klarowane;
- agar agar w proszku;
- rodzynki niesiarkowane;
- morwa biała suszona;
- cytryna.
2. Sałatka z tuńczykiem i awokado (bezglutenowa, bez cukru) – to jest link, więc przejdź do przepisu
Lista składników:
- ogórek bio;
- awokado;
- tuńczyk bio w oliwie z oliwek;
- cebula;
- cytryna do smaku;
- sól himalajska różowa drobna;
- pieprz biały do smaku;
- olej lniany lub oliwa z oliwek;
- szczypiorek na wierzch.
3. Bezglutenowy zakwas na żurek (bezglutenowy, wegański) – to jest link, więc przejdź do przepisu
Lista składników:
- ryż pełnoziarnisty;
- liść laurowy;
- suszony majeranek;
- czosnek.
Wyszukaj już teraz swoją listę zakupów na zaQkacz.pl!
4. Pasztet z białej fasoli (wegański, bez glutenu) – to jest link, więc przejdź do przepisu
Lista składników:
- sucha fasola Biały Jaś;
- cebula;
- jabłko;
- rodzynki;
- suszona żurawina (u mnie lekko słodzona);
- oliwa z oliwek;
- ząbek czosnku;
- olej rzepakowy;
- ziarno chia;
- suszony majeranek;
- sól morska i świeżo zmielony pieprz;
- dowolne płatki (owsiane, ryżowe, jaglane- drobne);
- ziarna słonecznika.
5. Babeczki bezglutenowe Iwony – to jest link, więc przejdź do przepisu
Lista składników:
- mleko z konopi;
- naturalny ekstrakt z wanilii lub ziarenek wanilii;
- olej rzepakowy lub słonecznikowy;
- mąka migdałowa;
- mąka ryżowa;
- naturalny proszek do pieczenia (bezglutenowy);
- inulina;
- cukier puder trzcinowy (można zamienić na ksylitol);
- mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana.